A vállalati szféra és a munkavállalók felelőssége a COVID-19 vírus terjedésének megakadályozásában Szlovákiában és Magyarországon: a munkahelyi higiénia fontossága
Keywords:
higiénia, pandémia, vállalati felelősség, munkavállalói viselkedésminták, étkezési és tisztálkodási körülményekAbstract
A tanulmány témája azoknak a nonprofit és profitorientált gazdálkodó szervezeteknek a vizsgálata, ahol a pandémiás időszakban a személyes munkavégzés fennmaradt. A kutatás célja vizsgálni az említett egységeknél a higiéniai szabályok és feltételek megkövetelését és betartását. A tanulmány a vállalatok vírushelyzet előtti és a harmadik hullám során jellemző, étkezési és tisztálkodási higiéniához való hozzáállását vizsgálja. Ezenkívül a munkavállalói viselkedésminták is elemzésre kerülnek.A higiéniás intézkedések vírushelyzet alatti jelentősége megkérdőjelezhetetlen.
Az emberi életek védelme mellett a szervezet folyamatos működése is az intézkedésektől függött. A járványhelyzet kezelése és a végrehajtott vállalati intézkedések hatással voltak a munkakapcsolatokra, és tanulságként szolgálhatnak egy következő krízis idején. A kutatás Észak-Nyugat- Magyarországon és Szlovákia déli részén zajlott kérdőíves felmérés segítségével. 150 fő magyarországi
és 121 fő szlovákiai válasz érkezett. Az eredmények közgazdaságtani és menedzsment szempontból kerültek elemzésre leíró és következő statisztikai módszerekkel, mely alapján jelentős különbségek fedezhetők fel a munkavállalók attitűdjében. A munkavállalói higiéniai igények magasak, illetve az alkalmazotti szabálykövetés nem éri el az elvárt szintet. Mind a menedzsment, mind az érintett munkavállalók számára hasznos lehet a tanulmány a nyíltabb vállalati kommunikáció és a konstruktív együttműködés kialakítása szempontjából.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Journal of Region, Society and Economy

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.