Az ellátási lánc menedzsment problémái az élelmiszeripari és -kereskedelmi KKV-k működésében
Absztrakt
Több nemzetközi kutatás foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy milyen hatást gyakorol a kis- és középvállalkozások működésére a hálózatokban és az ellátási láncokban való részvétel. A kutatások jó része a szívásos rendszerekre való átállás költség- és időmegtakarításával, illetve a készletcsökkentési lehetőségekkel foglalkozik.
A cikk az ellátási láncok menedzseléséből származó nehézségek és potenciális előnyök összetett kapcsolatrendszerét mutatja be. Az elméleti áttekintést nemzetközi kutatási eredményekre alapozzuk. Saját vizsgálatunkban 196, az élelmiszeriparban és élelmiszer-kereskedelemben működő hazai kis- és középvállalkozás egy-egy stratégiai vezetőjét kérdeztük meg interjús módszerrel. Kutatásunk központi témája, hogy mennyire képesek ezek a vállalatok megfelelni az ellátási láncok versenye követelményeinek (alkalmaznak-e korszerű ellátási láncbeli módszereket, mekkora a bizalom szintje a vevőik és a szállítóik vonatkozásában, milyen mértékű a – kölcsönös haszonnal kecsegtető – információmegosztási hajlandóság, melyek az együttműködés területei, mekkora az együttműködés szorossága stb.). Az eredmények újszerűek, ui. tudomásunk szerint ez az első ilyen irányú kutatás ebben az iparágban. Tanulmányunk hazai kutatásunk eredményeit összeveti a németországi KKV-k körében végzett – jelenleg is zajló – kutatás részeredményeivel.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2015 Tér - Gazdaság - Ember

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.