Innováció a mezőgazdaságban és a „zöldítés (greening)”

Szerzők

  • Katalin Takácsné György Károly Róbert Főiskola Szerző

Absztrakt

A precíziós – helyspecifikus – növénytermelés mint a mezőgazdaságban zajló innovációs folyamatok egyike, mára bizonyítottan segíti elő a környezeti terhelés csökkentése révén az ökológiai fenntarthatóságot. Kérdés, hogy mennyiben találkozik mindez a (üzem)gazdasági és társadalmi fenntarthatóság kritériumával és miért lassú a gyakorlati elterjedés folyamata.
A tanulmány kísérletet tesz arra, hogy bemutassa, milyen szerepe lehet a precíziós növénytermelésnek a KAP 2014-2020 közötti időszakra szóló közvetlen támogatási rendszerén belül megfogalmazott zöld komponens követelményeinek való megfelelés kiváltásában. A technológiát alkalmazó gazdaságok aránya 30-60% között várható, valamint az üzemenkénti átlagos hatóanyag megtakarítás szintén 30-60% közöttire becsülhető, a tényleges megtakarítás aránya 10-35% lehet.

Letöltések

Megjelent

2025-02-17

Folyóirat szám

Rovat

Gazdaság

Hogyan kell idézni

Innováció a mezőgazdaságban és a „zöldítés (greening)”. (2025). Tér - Gazdaság - Ember, 2(1). https://testtge.ddc.sze.hu/tge/article/view/63