Az organikus termékekkel kapcsolatos fogyasztói szokások a dunaszerdahelyi lakosok körében

Szerzők

  • Renáta Machová Selye János Egyetem Szerző
  • Tibor Zsigmond Selye János Egyetem Szerző
  • Ferenc Bakó Széchenyi István Egyetem Szerző
  • Zoltán Šeben Selye János Egyetem Szerző

Kulcsszavak:

fogasztói magatartás, fogyasztói szokások, organikus termékek, Felvidék, Szlovákia

Absztrakt

A kutatás célja az organikus termékekkel kapcsolatos fogyasztói szokások felmérése. Napjainkra  az egészséges életmód fogalma rendkívül fontossá vált a legtöbb ember számára. A kutatás során kérdőíves felmérés valósult meg a dunaszerdahelyi lakosok körében (n=318) 2021 nyarán. Azért esett a választás erre a városra, ugyanis a város a szlovákiai magyar szellemi élet egyik jelentős
központja, illetve a korábbiakban még nem született hasonló kutatás a környéken. Útmodell segítségével megismerhettük az organikus termékekkel kapcsolatos fogyasztói szokásokat.
Az eredmények alapján megállapítható, hogy a magasabb pozícióban foglalkoztatott, képzettebb egyének körében szélesebb a termékpaletta ismerete, valamint hajlandók lennének akár 5 euró többletköltséget is vállalni az organikus termékek vásárlásával. Ezzel szemben az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők szkeptikusak az organikus termékekkel kapcsolatban. Érdemes lenne
fokozni a fogyasztók organikus termékekkel kapcsolatos tájékoztatását. Emellett pedig megfelelő – akár országos szinten egységesített – címkékkel kellene ellátni a bio termékeket, melyek egyértelművé tennék a termék jellegét. Kutatásunk további ok-okozati kutatások alapjául is szolgálhat.

Letöltések

Megjelent

2022-06-30

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok

Hogyan kell idézni

Az organikus termékekkel kapcsolatos fogyasztói szokások a dunaszerdahelyi lakosok körében. (2022). Tér - Gazdaság - Ember, 10(2). https://testtge.ddc.sze.hu/tge/article/view/344